Medalles d’Or del Consell al seu expresident Ángel Quemada Cuatrecasas y al degà de l’ICAB, Jesús M. Sánchez García, en el marc de la celebració de Sant Iu

En el marc de la celebració de Sant Iu el president del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Javier Segura Zariquiey, ha lliurat la Medalla d’Or del Consell a l’expresident del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya Ángel Quemada Cuatrecasas i al degà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Jesús M. Sánchez García.

El degà de l’ICAB ha afirmat que “la funció de la Procura és fonamental per construir una justícia eficient i digna”. I l’expresident del Consell s’ha referit a “una justícia accessible per al conjunt de la ciutadania, dotada amb més eficiència”.

El lliurament s’ha efectuat en el context de la celebració de la festivitat de Sant Iu, patró del col·lectiu dels procuradors, per part del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona (ICPB), que ha reunit nombroses autoritats judicial a la Sala dels Passos Perduts del Palau de Justícia de Barcelona.

En el seu discurs d’obertura el president del Consell, Javier Segura Zariquiey, ha reclamat una “regulació jurídica rigorosa” de la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit de la justícia per evitar “crear disfuncions amb els drets fonamentals a tercers” i ha advertit que “la digitalització pot comportar, també, una mala justícia”. En el seu parer “no s’ha de pretendre que la digitalització i la IA substitueixin les relacions personals” perquè “la presència humana en la justícia és un valor que no podem deixar perdre”.

També ha argumentat que “és evident que la tecnologia és un instrument per a la justícia, que ha comportat avenços”, si bé ha lamentat que “la realitat tecnològica és molt heterogènia en els diversos òrgans judicials del nostre país”. Per al president, “els canvis tecnològics s’han produït a diferent velocitat entre els territoris i els seus partits judicials”.

L’acte ha comptat amb la presència de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, que ha expressat que “el paper dels procuradors i procuradores en el dia a dia dels jutjats segueix essent crucial en matèria de comunicacions, d’assessorament processal i d’optimització de terminis”. Així mateix, ha dit que “la Procura, en definitiva, contribueix a avançar cap a un dels grans objectius de país: el d’agilització del sistema de justícia”. “Una justícia més àgil és una justícia més justa, que remou els obstacles d’accés als drets civils i socials de la ciutadania”, ha reblat la consellera.

Més dotació econòmica, col·laboració i formació

Javier Segura Zariquiey ha defensat que “és necessari exigir als governants una major inversió i dotació econòmica” que permeti més eficàcia i més eficiència” en la justícia. “És fonamental que la despesa pública que es destini a justícia sigui suficient”, ha sentenciat.

El president del Consell ha reivindicat “una major intervenció” del col·lectiu de la Procura en la tramitació de processos i en l’execució de les resolucions judicials, i fer-ho “des de la màxima col·laboració, sempre per delegació i sota la supervisió del cos de lletrats de l’Administració de Justícia”.

En la seva intervenció també ha manifestat la importància que el desenvolupament de les reformes legislatives compti amb la “participació, cooperació i diàleg dels operadors necessaris” a efectes de garantir la “màxima seguretat jurídica”. I ha posat èmfasi en la “formació adequada i continuada” com a garant perquè el col·lectiu de la Procura assoleixi l’”excel·lència” i “pugui assumir noves funcions i competències” en benefici de la pròpia justícia i també de la ciutadania en el seu conjunt.

Nous col·legiats i 25 anys de col·legiació

La Sala dels Passos Perduts del Palau de Justícia de Barcelona també ha acollit el lliurament de diplomes i jurament del càrrec dels nous col·legiats de l’ICPB i la concessió de les medalles de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors de Barcelona i dels diplomes del Consejo General de Procuradores de España als col·legiats que han complert 25 anys de col·legiació.

En l’acte de celebració també hi ha intervingut el president del Consejo General de Procuradores de España, Juan Carlos Estévez Fernández-Novoa, que ha fet seu el propòsit de “lluitar per un millor país, una millor justícia i una millor Procura” des de les necessàries “col·laboració, unitat i concòrdia” entre les professions jurídiques a Catalunya i a Espanya.

Ha tancat la celebració el president de l’Audiència Provincial de Barcelona, Antonio Recio Córdova. En el seu parlament ha posat en valor la necessitat que “tots els operadors jurídics col·laborin en la modernització de la justícia”, ha opinat que “les noves tecnologies no han de ser una finalitat en sí mateixes, sinó un mitjà” –“el factor humà és fonamental en la justícia”, ha matisat en aquest punt-, i ha reclamat equiparar els recursos destinats a justícia amb els que reben els àmbits de la sanitat i l’educació.