La I Jornada de Juntes de Govern del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya se celebra a Girona
El dia 21 de febrer es van celebrar les I Jornades de Juntes de Govern del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya a l’Hotel DoubleTree by Hilton de Girona. L’esdeveniment, que va reunir a una seixantena de representants de la procura catalana, va permetre abordar en cinc taules rodones diverses qüestions de màxim interès per al col·lectiu: les plataformes telemàtiques de l’Administració de Justícia; la deontologia referida a l’expedient disciplinari; el sistema de finançament dels col·legis, el torn d’ofici i les previsions col·legials per l’impacte de la Llei Orgànica 1/2025, també coneguda com llei d’eficiència processal.
Les jornades, que van estar organitzades pel Consell i pel Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Girona, van comptar amb la presència de diverses autoritats judicials, entre les quals es van trobar el president de l’Audiència Provincial de Girona, Adolfo García Morales, el secretari coordinador provincial de Girona, Francisco Escudero Moratalla, la secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda M. Aguilar i Juncosa, la secretària coordinadora provincial de Lleida, Lidia Urrea Marsal, el secretari del Consejo General de Procuradores de España, Alberto N. García Barrenechea, i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Girona, Albert Sierra Vicenç.
La inauguració va anar a càrrec del president del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Javier Segura Zariquiey, i de la degana del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Girona, Eva García Fernández. En la seva intervenció, Segura Zariquiey va expressar que “la promulgació de la Llei Orgànica 1/2025 ens obliga a tots els operadors jurídics a revisar, reestructurar i transformar la nostra manera de treballar”. En aquest context, el president del Consell va alertar d’una “transformació organitzativa de gran magnitud” i va reivindicar que la procura catalana “és una peça clau en el funcionament de l’engranatge judicial”. “Ho farem des de la unitat i la responsabilitat, amb diàleg i vocació de servei”, va apuntar.
Per la seva part i incidint en aquest mateix àmbit, Eva García Fernández va posar èmfasi en el fet que “la presentació en forma de demandes, escrits i documents i la gestió de les notificacions i actes de comunicació són aspectes claus per al bon funcionament de l’Administració de Justícia que patiran canvis importants en els propers mesos”.
Igualment, Segura Zariquiey va admetre que la nova organització processal amb la implementació dels tribunals d’instància i les oficines judicials comporta “reptes organitzatius” que exigiran una “adaptació ràpida i eficaç”, alhora que va precisar que “la procura acompanyarà i facilitarà la transició cap a un model que cerca la racionalitat i l’eficiència en els procediments judicials” tot garantint “la seguretat jurídica i l’efectivitat de les resolucions”.
García Fernández va manifestar el compromís de les Juntes de Govern dels Col·legis de Catalunya de “donar el millor servei al col·lectiu de procuradores i procuradors i a la ciutadania, a seguir liderant en l’ús i implementació de les tecnologies i reforçar la col·laboració amb l’Administració de Justícia”.