Els procuradors catalans assisteixen al XV Congrés de la Procura

Els procuradors catalans han assistit al XV Congrés Nacional de la Procura d’Espanya, celebrat a Granada des del 16 al 18 de novembre, en què s’han abordat els reptes i reivindicacions de la professió, així com del sistema de justícia en general. Més de 350 persones hi han participat, entre les quals representants de diversos col·legis de procuradors catalans com ara el degà de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona (ICPB), Javier Segura; la degana del col·legi de Terrassa, Belén Gurruchaga; la degana del de Girona, Eva García Fernández; la degana del de Lleida, Macarena Oller; així com altres col·legis com el tarragoní, encapçalat per José Román Gómez, que va comptar amb la presència de l’exdegà Gerard Pascual. La majoria d’ells formen part de la comissió permanent del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya.

Ho han fet juntament amb el president del Consejo General de Procuradores de España (CGPE), Juan Carlos Estévez; el president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte; i el president del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA), Lorenzo del Río. Diversos debats sobre la professió i el seu futur amb un programa de tallers formatius i taules rodones han ocupat els professionals en les tres jornades.

El contingut del Congrés

En el Congrés, el CGPE ha demanat reformes de les lleis processals per aconseguir una justícia “adaptada al segle XXI” que incrementi les competències dels procuradors -també en matèria d’execució i en la procedimental en fases on no és preceptiva la seva intervenció-, ja que poden contribuir decisivament en l’objectiu d’un millor funcionament de la justícia. Augmentar la participació i les remuneracions han estat dues de les reivindicacions clau. De la mateixa manera, també han conclòs que cal impulsar la designació dels procuradors com a organismes transmissors i receptors dels documents judicials.

Entre els múltiples debats, s’hi ha tractat el repte de la digitalització i  la participació en la implantació del desenvolupament del sistema e-codex, així com la contínua evolució tecnològica amb l’emergència de la Intel·ligència Artificial, instrument pel qual han demanat “regulació” i “responsabilitat”. En aquest congrés estatal, s’ha constatat el consens entre els dos principals partits polítics d’Espanya, el PP i el PSOE, pel que fa a l’augment de les competències dels procuradors, així com la necessitat de reformar les normes processals, cosa que va quedar en el no-res la passada legislatura a causa de l’avançament electoral.

D’altra banda, la degana gironina, Eva García, que alhora és presidenta de la Comissió d’ Igualtat del CGPE, va presentar la taula rodona d’Igualtat, amb la participació, com a ponents, de la presidenta de l’Observatori de Violència de Gènere del CGPJ, María Ángeles Carmona, del director general actual de Justícia d’Andalusia, Esteban Rondon, i l’anterior, Francisco Ontiveros, avui magistrat de l’Audiència Provincial de Granada. Van difondre el model finançat per aquella comunitat autònoma, consistent en què les víctimes de violència masclista tinguin sempre un procurador que les assisteixi, des de la primera intervenció al jutjat, en fases on la intervenció d’aquest professional no és preceptiva, però sí necessària per reduir l’efecte de revictimització de les víctimes especialment vulnerables, el vessant més social de la representació processal.